MDQuestA Solvo csoportba tartozó, új humándiagnosztikai terméket fejlesztő és gyártó cégbe fektetett be a Széchenyi Tőkealap. Az MDQuest Kft. 2013. évi megalapítását megelőzően az anyavállalat vezetésével 5 év alatt 500 millió forintot fordítottak a transzporter fehérjék aktivitását vizsgáló orvosi diagnosztikai eszköz kifejlesztésére. A további igazoló klinikai vizsgálatokra és technológiai fejlesztésekre már az új cég égisze alatt kerül sor, amelyhez az SZTA két ütemben 180 millió forintot biztosít.

Az SOLVO Biotechnológiai Zrt. 2008-ban vágott bele egy diagnosztikai termék fejlesztésébe, amelynek első sikeres klinikai bevizsgálása 2013-ban fejeződött be. A társaság ezt követően alapította meg leányvállalatát, a MDQuest Kft.-t, amely a CE IVD jelzett orvostechnikai eszköz továbbfejlesztésére és piaci bevezetésére fókuszál majd. A transzporter fehérjék működését vizsgáló termék kifejlesztésére az anyavállalat és partnerei az elmúlt 5 évben több mint 500 millió forintot fordítottak.

A fejlesztés túl van az első mérföldköveken, most újabb fontos fázis következik majd, az egyes terméktípusok piaci bevezetése, amelyhez már az SZTA forrásai is hozzájárulhatnak. A hazai egészségipar egyik meghatározó, innovatív és több tekintetben világelső szereplője mellé beszállni befektetőként vonzó lehetőséget jelentett számunkra is, hiszen így az ágazat hazai fejlesztését, a tudásbázis és a termelés Magyarországon tartását is segítjük.

A befektetéssel 180 milliós forráshoz jut a biotech cég

A kedvező előzetes klinikai kutatási és igazoló vizsgálati eredmények birtokában a vállalat megkezdi a termék európai uniós piaci bevezetését. A Solvo által kifejlesztett termék különböző betegségek diagnosztikájában alkalmazható. A termék a világpiacon is megjelenhet, ez pedig hosszú távon is kedvező növekedési lehetőséget biztosít a vállalat számára. Így a cég piacvezetővé válhat a transzporter fehérjék aktivitásához kapcsolódó diagnosztikai eljárások terén. A start-up befektetés jellegű tranzakció során a SZTA két lépcsőben 180 millió forint tőkét biztosít az egyik EU notifikált tőketerméke keretei között. A tőkét a társaság az orvostechnikai eszköz technológiai továbbfejlesztésére, egy kontroll készítmény kifejlesztésére, klinikai igazoló vizsgálatokra, valamint egy kutatólabor kialakítására fordítja.

A termék

A SOLVO MDQ Kit™ az első olyan orvosi diagnosztikai eszköz a világon, amely bizonyos multi-drog rezisztencia fehérjék aktivitásának mérésére alkalmas kvantitatív áramlási citometriával. Az MDR fehérjék a szervezet kémiai védekezési mechanizmusainak bástyái, a testidegen vegyi anyagok és gyógyszerek szervezetbe történő be- és kijutását szabályozzák, így hatással vannak a gyógyszeres kezelések hatékonyságára. Ezeknek a sejtpumpáknak a működése vezet az ún. „szimultán gyógyszer-rezisztencia” kialakulásához, amikor is a terápiás hatás az adott gyógyszer adagjának növelése ellenére sem éri el a kívánt szintet, mert a transzporter fehérjék kipumpálják a hatóanyagot a sejtekből.

Az MDR fehérje aktivitásának meghatározása lehetővé teszi egy adott gyógyszeres terápia hatásosságának előrejelzését, monitorozását, vagy előre jelezheti adott betegség lefolyásának súlyosságát is. Mivel a jelenséget csupán néhány évtizede fedezték fel, fokozott figyelem és érdeklődés kíséri e fehérjék kutatását, valamint a működésüket vizsgálni képes eljárások fejlesztését. A transzporter fehérjék működése többek közt hatással van egyes ismert rákellenes, antivirális, koleszterincsökkentő, vagy szívműködésre ható szerek felszívódására is.

A diagnosztikai eljárások fejlesztése segít a hatékonyabb terápiák kiválasztásában, így javítja a betegek túlélését és életminőségét az MDR jelenséggel érintett daganatos és gyulladásos betegségek esetében. Tekintve, hogy az MDR jelenség hátterében zajló élettani folyamatok klinikai jelentőségét már számos esetben igazolták, valamint az érintett betegségek hatalmas terheket rónak az egyénre és a társadalombiztosításra, az új diagnosztikai eljárások szerepe különösen felértékelődik. A cég által fejlesztett eljárás lehetővé teszi a kezelőorvos számára a személyre szabott terápiás megközelítést. Emiatt méltán lehet számítani arra, hogy a termék kedvező fogadtatásra talál a piacon.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]