2015-10-08

Újabb három befektetését zárta sikeresen az SZTA

Budapest, 2015. október. 8. Újabb három befektetését zárta le sikeresen az állami tulajdonú Széchenyi Tőkealap. Az Alap a kaposvári Med-Scopba, a pécsi Matro Kft.-be és a nyíregyházi Gémtech Kft.-be összesen több mint 250 millió forintot fektetett be 2012 és 2013 között. A tőkealap exitpolitikájának megfelelően mindhárom exit a befektetési szerződésben rögzített hozamelvárás teljesülése mellett valósult meg. Az SZTA portfóliócégekben fennálló tulajdonrészeit az eredeti tervekkel megegyezően a vállalkozások többségi tulajdonosai vásárolták vissza.

Összesen több mint 250 millió forint értékű befektetései üzletrészét értékesítette sikeresen a hazai piac legnagyobb cégportfóliójával rendelkező Széchenyi Tőkealap. A somogy megyei Med-Scop esetében a kivásárlás a tervezett időpont előtt valósult meg, a szabolcs-szatmár-bereg megyei Gémtech és a baranya megyei Matro esetében a társtulajdonos a tervek szerinti időpontban vásárolta vissza az SZTA üzletrészét. Mindhárom sikeres exit 10% feletti hozamszinten valósult meg.

„Az SZTA mindeddig több mint 70 cégbe fektetett be, e három tranzakció lezárásával pedig már 12-re növelte kilépései számát. Az esetek kétharmadában legalább az elvárt hozam szintjén valósult meg a kivásárlás, és a további cégeknél is reális az esély a kihelyezett forrás minél nagyobb arányú (akár teljes) visszatérülésére is. A sikeres tranzakciók bizonyítják, hogy a vidéki magyar iparvállalatok képesek a tőkebefektetés befogadására, különösen akkor, ha a befektető „csendestárs” hozamelvárása az adott ágazat jobban teljesítő cégei által kitermelhető profit szintjéhez igazodik” – hangsúlyozta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója. „A cél minden esetben a vállalkozás stabil fejlődési pályára vezetése azután is, hogy a tőkealap már nem segíti társtulajdonosként a cégnövekedést. A legfontosabb szempontok közé tartozik a biztos munkahelyek számának növelése, a folyamatos fejlesztés, a versenyképes termékpaletta kialakítása és az árbevétel-növekedés”.

Med-Scop Kft.

A kaposvári székhelyű Med-Scop Kft-ben 2013-ban szerzett részesedést az SZTA, összesen 120 millió forint értékben. A vállalkozás új alapítású cégként jött létre, elsőszámú projektje egy hazánkban egyedülálló, népegészségügyi célokat szolgáló, ún. szűrőbusz létrehozása és üzemeltetése volt. A busz – a legfejlettebb vizsgálati (CT) technológiákat alkalmazva – 2014-től üzemel, onkológiai szűrési vizsgálatokat végez, együttműködve a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórházzal. Tavaly már több ezer szűrést bonyolított le a Dél-Dunántúl kisvárosaiba, aprófalvaiba települve. A szűrőbusz olyan egyedülálló tevékenységet végez, amely itthon és az egész Kárpát-medencében is példaértékűnek számít. A társaság startup jellege ellenére 2014-ben már nyereséges tevékenységet tudott folytatni.

Gémtech Kft.

A nyíregyházi székhelyű Gémtech Kft.-ben 2012-ben szerzett kisebbségi tulajdont az Alap – összesen 84 M Ft forrást biztosítva –, amely megalapozta a cég robosztus fejlődését. 2012 és 2014 között a társaság árbevétele közel 250 százalékkal, üzemi eredménye csaknem 300 százalékkal emelkedett. A társaság ezen időszak alatt Északkelet-Magyarország egyik meghatározó fémipari vállalkozásává vált, világszínvonalú infrastruktúrával, képzett szakmai gárdával és egyre bővülő nemzetközi megrendelői körrel (többek között MCE Nyíregyháza Kft., Siemens Zrt., Lefort S.A.). A cég a jövőjét Nyíregyházán és Napkoron tervezi, fejlesztési programjában az Alap is részt vállal új befektetésekkel.

Matro Kft.

A pécsi székhelyű Matro Kft.-ben szintén 2012-ben szerzett az Alap részesedést, 55 millió forint befektetéssel. A cég a tőkebevonással stabilizálta pénzügyi helyzetét, megerősítette beszállítói pozícióit, amelynek eredményeként 2012 és 2014 között árbevételét 59 százalékkal, üzemi eredményét pedig 50 százalékkal emelte. A társaság a dél-dunántúli régió egyik meghatározó beszállító ipari vállalkozása, fejlett technológiával, stabil munkaerő-állománnyal, nemzetközi autó- és járműipari megrendelőkkel (pl. Denso, Knorr Bremse) rendelkezik. A jó együttműködés alapján az Alap a jövőben is szerepet vállal a cég fejlődési céljainak megerősítésében, tőkeellátottságának biztosításával.

A magyar kockázati tőkepiac 2014-ben összesen 8 exitet produkált, az idei számok – nem kis részben az SZTA jelentős szerepvállalásának köszönhetően – ennek legalább a dupláját jelzik előre.

Vissza a közleményekhez