2017-12-06

Az SZTA portfóliócége nyerte el az Év Széchenyi Vállalkozása fődíjat

A franchise pékséghálózatot építő, újító szellemiségű BITE bakery café vihette haza a rangos elismerést

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány által létrehozott Év Széchenyi Vállalkozása díjat 2017-ben a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) 2012-es befektetése, a BITE bakery café franchise hálózatot üzemeltető Crown Foods Kft. nyerte el. A kisvállalkozás az 500 millió forint alatti éves árbevétellel rendelkező cégek kategóriában vitte el a fődíjat, amelyet többek között a termelékenység, a társadalmi felelősségvállalás és az újítási készség területén mutatott teljesítménye révén ítélt a cégnek a szakmai zsűri.

Az immár két budapesti BITE bakery cafét is elindító Crown Foods Kft.-ben a Széchenyi Tőkebefektetési Alap öt évvel ezelőtt szerzett kisebbségi tulajdonrészt. Az összesen közel 100 millió forint értékű tőkebefektetés révén a vállalkozás 2013-ban megnyitotta első éttermét a Nyugati téren, a márka és a termékek sikerének köszönhetően pedig 2016-ban a Király utcában elindulhatott az épülő franchise hálózat második gyorsétterme is.

„Nagyon örülünk, hogy egy újabb bővülő vállalkozásunk tevékenységét ismerték el rangos díjjal, hozzáteszem, teljesen megérdemelten. A cég az elmúlt években rengeteget dolgozott azon, hogy több újabb üzlethelyiséget is nyisson, és az elmúlt évben – többek között a király utcai BITE bakery café elindításával – abba a fázisba került, hogy meg is tudja valósítani ezeket a terveket. A menedzsment szakmai háttere és üzleti érzéke, a folyamatos megújulásra való képesség, valamint az innovatív termékek révén a cég a hazai vendéglátóipar egyik legstabilabban bővülő, magyar alapítású franchise hálózatává válhat a következő években” – mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök–vezérigazgatója.

Pólus András, a BITE bakery café ügyvezetője a díj odaítélése kapcsán kiemelte, az elismerést annak határozott jeleként tekintik, hogy a vállalkozás fejlesztése megfelelő irányba halad. „Az egyre bővülő vendégkörünk folyamatos pozitív visszajelzése és a franchise hálózathoz való csatlakozás iránt országszerte mutatkozó nagy vállalkozói érdeklődés mellett külön öröm számunkra, hogy mint hazai kisvállalkozást is elismerésre méltónak találnak minket” – hangsúlyozta az ügyvezető, aki a következő év tervezett lépéseiről is elárult egy keveset. „Terveink szerint már 2018 első negyedévben megnyílhat két újabb budapesti franchise üzlet. Emellett több vidéki partnerrel is folynak a tárgyalások, így a BITE márka és vendégeink kedvenc termékei hamarosan a fővároson kívül is felbukkanhatnak” – mondta el Pólus András.

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány fődíjat osztott még 500 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek kategóriában, további díjakat innováció, termelékenység és társadalmi szerepvállalás kategóriákban, emellett gazdára talált a Széchenyi-Bridge díj és a Család különdíja is. A Döntéshozó Női Vezető díját Pólus Adrienn, a Thermotechnika – Crown Cool Kft., a Crown Foods Kft. anyavállalatának cégvezetője vehette át.

Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár kiemelte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium többek között azért is növelte az SZTA tőkekeretét további 8 milliárd forinttal, hogy lehetőséget adjon további olyan ígéretes, növekedési potenciállal rendelkező hazai kis- és középvállalkozásoknak, amelyek egyéb forrásból nem lennének képesek finanszírozni bővülésüket. A tőkealap befektetési tevékenysége ösztönzi a gazdasági növekedést, a foglalkoztatás bővülését, a leszakadó régiók felzárkózását, valamint az európai uniós források minél hatékonyabb területi felhasználását is szolgálja.

Háttér-információk

A BITE bakery café franchise-ról:

A 2013-ban elindított BITE bakery café egy olyan vendéglátó egység, amely magába foglalja egy klasszikus pékség és egy modern kávézó minden jó tulajdonságát, miközben a street food szellemiségét is magáénak tudja. A három fő termékcsoport a perec, a tekercs és a kávé, de emellett számos újszerű péksütemény, édesség és italok is kaphatók az üzletekben. A cég termékpalettája indulás óta sokat fejlődött, a termékek száma megtöbbszöröződött, és már több non-food, kiegészítő termék is elérhető. 2016-tól két állandó BITE bakery café üzlethelyiség elérhető, emellett a cégvezetés folyamatosan keresi országszerte azokat a vállalkozókat, partnereket, akik sikeres üzletet kívánnak működtetni, és nyitottak egy újszerű, innovatív magyar franchise-hoz való csatlakozás iránt.

A BITE bakery café honlapja

Az Év Széchenyi Vállalkozása 2017 díjról:

A Crown Foods Kft. által elnyert rangos elismerést a Gróf Széchenyi Család Alapítvány azzal a szándékkal hozta létre 2015-ben, hogy a családi hagyományt követve elismerje és felkarolja azokat a magyar alapítású vállalkozásokat, amelyek tevékenységükkel nem csak a saját, hanem a nemzet boldogulását is szem előtt tartják, illetve amelyek valamely területen kimagasló teljesítményt nyújtanak.

A beérkezett pályázatokat háromtagú független szakmai zsűri értékeli. A díj odaítélésénél a vállalkozások teljesítményeinek három területét vizsgálják, a termelékenységet, a társadalmi felelősségvállalást és az újítási készséget. Az előző évek nyertesei között, olyan nagy nevű hazai cégek szerepelnek, mint A Híd Zrt., a Vill-Korr Hungaria Kft., a West End Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft, Irodamarket Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Budapest Taxi, Bonaventura Gold Kft. vagy Béres Gyógyszergyár Zrt.

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány honlapja

Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 2011. és 2016. között a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) 14 milliárd forintos forrásából fektetett be magyar kis- és középvállalkozásokba. Az SZTA forrásának 85 százaléka európai Uniós forrásból származott, 15 százaléka magyar állami forrás. 2016-ig összesen 89 magyar vállalkozás fejlődéséhez és működéséhez tudott forrást biztosítani.

Vissza a közleményekhez