Tevékenységünk

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. (mostantól Széchenyi Alapok néven működik tovább) 100 százalékos állami tulajdonban lévő gazdasági társaság, amelynek megbízott vagyonkezelője a Pénzügyminisztérium. Az alapkezelő teljes jogú tagja a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesületnek (HVCA).

Az alapkezelő a kollektív befektetési formákról szóló 2014. évi XVI. törvény (Kbftv.) alapján tevékenységét az MNB (korábban PSZÁF) engedélyezte, illetve pénzügyi felügyeletét az MNB látja el. Az alapkezelés a legjobb gyakorlatok alkalmazásával és szabályozói felügyelet mellett zajlik. Az Alapkezelő operatív irányítását a vezérigazgató végzi. Az alapkezelőnél igazgatóság működik.

Az alapkezelő első tőkealapját, a Széchenyi Tőkebefektetési Alapot (SZTA) 2011-ben indította el a hazai kkv-k támogatására. Azóta már négy további tőkealapot hozott létre a kis- és középvállalkozások fejlesztésére (Irinyi I. Kockázati Tőkealap, Irinyi II. Kockázati Tőkealap, Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap, Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap). Tőkeprogramjain keresztül összesen közel 71 milliárd forint tőkekerettel gazdálkodik, amely összeget elsősorban a hazai kis- és középvállalkozások fejlesztése, valamint hosszú távú növekedési pályára állítása céljából fekteti be bővülési potenciállal rendelkező cégekbe.

Az alapkezelő a tőkealapokon keresztül a tőkeinjekció mellett stratégiai szintű üzleti-pénzügyi tanácsadási szolgáltatással is segíti a portfóliócégek növekedését, termékfejlesztését, piaci terjeszkedését, exporttevékenységét, munkahelyteremtési céljait, illetve strukturális átalakulását.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. vezető partnere és szakmai támogatója a Duna Régióra kiterjedő ACCELERATOR program hazai pilotjának. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökséggel partnerségben megvalósuló Alba Accelerator 2018 áprilisában indult, a mentorprogram első körében 14 innovatív csapat vesz részt.

A működéséről transzparensen kommunikál mind a felügyeleti szervek, mind a szakmai szervezetek és a sajtó felé is. Az alapkezelő menedzsmentje jelentős piaci tapasztalatokkal rendelkezik, az üzleti aktivitását nyereségorientált befektetési döntések és üzleti szemléletű vezetés jellemzi. A munkaszervezet működése megfelel a piaci feltételeknek, amely az Európai Bizottság részéről elvárás, és amelyet – a 2007-13-as EU-költségvetési időszak egyetlen hazai kezdeményezésű pénzügyi eszközök programjaként – az SA.32825 (2012/N) egyedi engedélye visszaigazolt.

 

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. aktív tőkealapjai:

Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA)

Irinyi Kockázati Tőkealapok

Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap

Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap

Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap